Αξιόπιστο Φαρμακείο Αξιόπιστο φαρμακείο για αγορά φαρμάκων
Ελληνικός Αριθμός:
Διεθνές τηλέφωνο:
Ελληνικός Αριθμός:
Διεθνές τηλέφωνο:
Ψώνια: € 0.00
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €180

Τι είναι ο νυχτερινός πριαπισμός και πως σχετίζεται με τη θρόμβωση πέους

Το όνειρο κάθε άνδρα (αλλά και πολλών γυναικών) είναι να έχει μια «σκληρή» στύση που θα διαρκέσει για πολλές ώρες. Τι γίνεται όμως όταν αυτή η στύση είναι ακούσια αλλά και πονάει; Υπάρχει μια πάθηση που σχετίζεται με αυτή την κατάσταση και ονομάζεται νυχτερινός πριαπισμός καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία συμβαίνει, τις περισσότερες φορές, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έχει πάρει το όνομά του από την ελληνική μυθολογία και τον θεό με το ομώνυμο όνομα, τον Πρίαμο, ο οποίους θεωρούνταν από τους πιστούς ως ο θεός ανδρικής γονιμότητας και των ανδρικών γεννητικών οργάνων. Χαρακτηριστικό του ήταν η μόνιμη και έντονη στύση του για αυτό λατρεύονταν από τους άνδρες. 

Μην νομίζετε ότι οι γυναίκες δεν πάσχουν από κάτι παρόμοιο. Η αντίστοιχη υπερβολική διέγερση της κλειτορίδας ονομάζεται clitorism. 

Για να μπορέσει κάποιος ανδρολόγος να θεωρήσει ότι υπάρχει πριαπισμός, πρέπει η στύση να έχει διάρκεια πάνω από 4 συνεχόμενες ώρες και αυτή να μην συνοδεύεται από σεξουαλική διέγερση αλλά να είναι ακούσια. Μπορεί να είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο για την καθημερινότητα του ατόμου καθώς είναι αρκετά ορατό μέσα από τα ρούχα και το παντελόνι.

Λεπτομέρειες για το τι είναι ο πριαπισμός

Μιλώντας με επιστημονικούς όρους για να εξηγούμε τι είναι πριαπισμός, υπάρχουν δύο είδη βλάβης. Ο ένας είναι ο ισχαιμικός επίσης γνωστός ως χαμηλής ροής. Ίσως ακούσετε συχνά να αναφέρονται σε αυτόν ως φλεβικός. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει μια εμπλοκή στις φλέβες του ανδρικού μορίου και έτσι το αίμα πηγαίνει στα σηραγγώδη μέρη του γενετικού οργάνου σε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι θα έπρεπε. Χαρακτηρίζεται ως άκρως επικίνδυνη κατάσταση καθώς η παρατεταμένη διάρκειά του μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση των σηραγγωδών οργάνων και να επιφέρει έως και προβλήματα στύσης.

Η δεύτερη αιτία είναι η μη ισχαιμική ή αλλιώς υψηλής ροής, το αντίθετο δηλαδή από την περίπτωση που αναφέραμε παραπάνω. Στην περίπτωση αυτή απλά δεν είναι εφικτός ο έλεγχος του πόσο αίμα θα πάει σε αυτά τα σηραγγώδη σώματα. Είναι μια αρκετά πιο ελεγχόμενη κατάσταση γιατί τα αίτια είναι πιο εύκολο να αναγνωριστούν αφού οφείλονται σε κάκωση του πέους ή του περινέου.

Οι καταγραφές δείχνουν ότι η πάθηση αυτή δεν είναι τόσο συχνή στο κοινό χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Πιο συγκεκριμένα, μόλις 0,5-0,9 στους 100.000 άνδρες θα εμφανίσει τέτοιο πρόβλημα. Όμως, σχετίζεται στενά σε άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία. Τα ποσοστά στα αγόρια κάτω των 18 ετών είναι 3,6% ενώ σε άτομα πάνω από αυτή την ηλικία αγγίζει το 42%.

Ποιοι είναι επιρρεπείς στον νυχτερινό πριαπισμό

Είναι ενθαρρυντικό ότι δεν εμφανίζεται συχνά σε άτομα χωρίς κάποια προϋπάρχουσα κατάσταση. Οι πι συνήθεις λόγοι που προκαλείται είναι:

 • Τραυματισμός στο περινέο ή κάκωση στην ουρήθρα
 • Ήδη υπάρχουσα βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα
 • Λήψη φαρμάκων για αντιμετώπιση άλλης ασθένειας (π.χ. ενδοσυραγγώδεις ενέσεις, αναισθησία)
 • Επεισόδια θρόμβοεμβολικά
 • Νεοπλασματική αλλοίωση της περιοχής
 • Αγωγή αντικαταθληπτικών (φλουοξετίνη, σερτραλίνη)
 • Δραστικές ουσίες για τη θεραπεία αγχώδων διαταραχών ή ψυχώσεων
 • Αντιπηκτικά για το αίμα
 • Υπερβολικά ποσοστά ορμονών όπως τεστοστερόνη ή γοναδοεκλυτίνη
 • Καρκίνος στο πέος
 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η σύφιλη

Επιπροσθέτως, ορισμένες αιματολογικές παθήσεις έχουν αποδειχτεί ότι συνδέονται με τον πριαπισμό. Πέρα από αυτή την δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, μια άλλη είναι η λευχαιμία, η θαλασσαιμία, το πολλαπλούν μυέλωμα και άλλες.

Τα ιστορικά δεδομένα των γιατρών δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να σχετίζεται με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών όπως η μαριχουάνα, το υπερβολικό αλκοόλ, η κοκαΐνη και άλλα σκληρά ναρκωτικά.

Το πρώτο στάδιο για την αναγνώριση της πάθησης είναι ότι οι άνδρες διαπιστώνουν ότι το σώμα του πέους είναι σκληρό, αλλά αντίθετα η βάλανος είναι μαλακή. Ταυτόχρονα δεν έχουν καμία διάθεση για σεξ, αλλά μπορεί να βρίσκονται στη δουλειά τους ή κάπου αλλού. Ακόμη, ένα χαρακτηριστικό είναι ο οξύς πόνος. Όλα αυτά οδηγούν τους ασθενείς στον γιατρό για περαιτέρω διερεύνηση.

Πόσο σοβαρή είναι η θρόμβωση πέους και τι μπορεί να επιφέρει

Σύμφωνα με την παραπάνω ανάλυση, οι περισσότερες περιπτώσεις πριαπισμού σχετίζονται με κάποιου είδους θρόμβωση πέους και προβλήματα αιμάτωσης. Τότε, η θεραπεία είναι αρκετά απλή και περιλαμβάνει την αλκαλοποίηση, την αναλγησία και την ενυδάτωση της περιοχής. Σε πιο ακραίες και σπάνιες περιπτώσεις χρειάζονται μεταγγίσεις προκειμένου η αιμοσφαιρίνη να ανέβει πάνω από το 10mg%.

Είναι ζωτικής σημασίας η θεραπεία να ληφθεί νωρίς έτσι ώστε να αποφευχθούν μόνιμες βλάβες. Αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας σπίτι του είναι να τοποθετήσει μια παγοκύστη στην περιοχή, να περιδέσει την περιοχή και να επικοινωνήσει με τον γιατρό του.

Κατά την επίσκεψη στο ιατρείο, θα προηγηθεί αναρρόφηση του αίματος από την περιοχή για άμεση ανακούφιση. Έπειτα θα χορηγηθούν αγγειοδραστικές ουσίες ενδοπεϊκά με στόχο τη μόνιμη επίλυση. Σε πιο δύσκολα περιστατικά που τα ανωτέρω δεν βοηθούν, απαιτείται χειρουργική παρέμβαση για τη σωστή διοχέτευση και αναστροφή του αίματος.

Στο χειρουργείο αυτό ο ιατρός θα προχωρήσει σε πεϊκή παράκαμψη και θα εμφυτεύσει μια πεϊκή πρόθεση. Έτσι επέρχεται αποκατάσταση της εξόδου του αίματος και επανέρχεται φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.

Η πιθανότητα να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση είναι αρκετά μικρή και συμβαίνει σε ποσοστό μικρότερο του 30% των περιπτώσεων που επισκέπτονται έναν ιατρό.

Ο λογαριασμός μου