Αξιόπιστο Φαρμακείο Αξιόπιστο φαρμακείο για αγορά φαρμάκων
Ελληνικός Αριθμός:
Διεθνές τηλέφωνο:
Ελληνικός Αριθμός:
Διεθνές τηλέφωνο:
Ψώνια: € 0.00
Γρήγορη παράδοση Για όλες τις παραγγελίες στην ΕΕ

Συμπτώματα υπερτροφίας προστάτη και φάρμακα για την καλοήθης υπερπλασία

Πριν προχωρήσουμε στην υπερτροφία προστάτη, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι αυτό το όργανο. Πρόκειται για έναν μικρό αδένα που έχει το σχήμα ενός κάστανου. Η αιτία για την ονομασία είναι η θέση του καθώς είναι τοποθετημένος ακριβώς μπροστά από την ουροδόχο κύστη «προστατεύοντάς» την. 

Βασική λειτουργία του είναι να εκκρίνει το προστατικό υγρό, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανδρική αναπαραγωγή, καθώς αποτελεί ένα από τα τρία σημαντικά υγρά που δημιουργούν το προϊόν της εκσπερμάτισης. Τα άλλα είναι τα σπερματοζωάρια και το υγρό από τις σπερματοδόχους κύστες.

Πως ορίζεται η υπερτροφία προστάτη

Όταν αναφερόμαστε σε καλοήθης υπερπλασία προστάτη, αναφερόμαστε στην κατάσταση όπου το μέγεθος του ανδρικού προστάτη είναι διογκωμένο. Αυτό συμβαίνει σε άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών. Ας τονιστεί ότι το μέγεθός του θα αυξηθεί φυσιολογικά σε όλους τους άνδρας, απλά σε ορισμένους μεγαλώνει απότομα και γρήγορα με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ούρηση.

Σχετικό άρθρο: Αγορά αυθεντικά Cialis των 20mg online με γρήγορη παράδοση σε Ελλάδα και Κύπρο

Στατιστικά δείχνουν ότι το 90% των ανδρών άνω των 90 λαμβάνει φάρμακα για τον προστάτη ή τον έχει αφαιρέσει. Χαρακτηρίζεται ως παθολογική διαδικασία και έχει ένα μερίδιο στη δημιουργία ζητημάτων στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, αφού λόγω της αύξησης του πλήθους των κυττάρων, συμπιέζεται η ουροδόχος κύστη προς τα επάνω. Τα ποσοστά μπορεί να φαίνονται υψηλά, αλλά είναι στη σκοπιά του κανονικού.

Τι συμπτώματα θα δείτε αν έχετε πρόβλημα προστάτη

Τα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη είναι αρκετά ευδιάκριτα αλλά όχι τόσο ανησυχητικά. Μία από τις πρώτες ενδείξεις είναι η συχνοουρία. Η συχνότητα ούρησης αυξάνεται ανά 1-3 ώρες και ιδιαίτερα κατά τη νύχτα (νυκτοουρία). Ακόμη, μπορεί να υπάρξει δυσκολία στην έναρξης της ούρησης, να γίνεται με διακοπές, με αρκετά μειωμένη ροή και συνεπώς μεγαλύτερης διάρκειας. Το παράδοξο είναι ότι ταυτόχρονα υπάρχει το αίσθημα του επείγοντος και ότι η κύστη είναι γεμάτη.

Τέλος, μπορεί να εμφανιστούν αποφρακτικά (εξαιτίας της πίεσης) ή ερεθιστικά συμπτώματα εξαιτίας των αλλαγών της κύστης που προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα ούρησης. Αυτοί είναι οι λόγοι που συντρέχουν για συνάντηση με τον γιατρό.

Ποια είναι τα κατάλληλα φάρμακα για τον προστάτη

Ανάλογα με τα αίτια που προκαλούν την πάθηση, δύναται να χορηγηθούν αντίστοιχες αγωγές. Πρώτα πρέπει να ερευνηθούν τα αίτια της κατάστασης αυτής, που μπορεί να είναι:

 • Ανδρογόνα
 • Οιστρογόνα
 • Νευροδιαβιβαστές
 • Φλεγμονή στους ιστούς
 • Αλληλοεπίδραση των κυττάρων στο επιθήλιο

Όμως, οι παράγοντες αυτοί δεν σχετίζονται με καρκίνο του προστάτη ούτε θεωρούνται πρόδρομος κατάσταση. Κίνδυνος μπορεί να προκύψει ως συνάρτηση των παρακάτω:

 • Ηλικία
 • Διατροφή
 • Κληρονομικότητα
 • Περιβάλλον και συνθήκες ζωής

Αν δεν συντρέχει άλλος λόγος, συνιστάται απλή παρακολούθηση χωρίς αγωγή.

Ποια φάρμακα να προτιμήσετε για την υπερτροφία προστάτη

Τα φάρμακα που χορηγούνται για την υπερτροφία προστάτη είναι ήπια και πλήρως δοκιμασμένα. Η πρώτη κατηγορία φαρμάκων είναι τα a-blockers. Η δράση τους έγκειται στη χαλάρωση του σπασμού του προστάτη και την αντίσταση της ουρήθρας. Μπορεί να προκληθεί ορθοστατική υπόταση αλλά και σπανίως παλίνδρομη εκσπερμάτιση.

Άλλες αγωγές παραμβαίνουν στο ορμονικό σύστημα και ενδέχεται να προκληθεί στυτική δυσλειτουργία. Εικονικά μειώνουν το PSA έως και 50% κάτι που πρέπει να παρακολουθείτε στενά τα επόμενα έτη.

Σχετικό άρθρο: Αγορά Kamagra Oral Jelly των 100mg online χωρίς συνταγή και σε απίθανες τιμές

Ένα άλλο φάρμακο για τη θεραπεία του προστάτη είναι η 5α-αναγωγάση. Στοχεύει στη μείωση του όγκου του αδένα και συνήθως μπορεί να πετύχει μείωση του αδένα κατά 15-25% μέσα σε ένα μικρό διάστημα 6 μηνών.

Μια μικρή παρενέργεια είναι ότι ίσως παρατηρηθεί μείωση στην ερωτική επιθυμία ή και στη στύση. Τα τελευταία χρόνια έχει κυκλοφορήσει ένα χάπι που συνδυάζει τα δύο παραπάνω φάρμακα και αυτή η συνδυαστική θεραπεία φαίνεται να έχει ακόμη καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Πόσο σοβαρή είναι η καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Σε γενικές γραμμές όχι. Αν, όμως, ο θεράπων κρίνει ότι τα φάρμακα δεν επαρκούν, θα προχωρήσει σε πιο επεμβατικές μεθόδους θεραπείας προστάτη. Μία από αυτές είναι η laser προστατεκτομή ή αλλιώς εξάχνωση του προστάτη.

Η διαδικασία είναι απλή, χρησιμοποιεί ένα πράσινο φως και είναι απόλυτα ασφαλής. Συνιστάται ακόμα και σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης ή στην τουαλέτα. Δεν συνοδεύεται από αιμορραγία λόγω φωτοεξάχνωσης και δεν επηρεάζει την πήξη του αίματος. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν είναι εφικτή η βιοψία καθώς δεν υπάρχει δείγμα ιστού.

Μια πιο επεμβατική μέθοδος είναι η διουρηθρική προστατεκτομή με διπολικό ρεύμα (TURis). Είναι μια σύγχρονη μέθοδος και πιο οικονομική από την πρώτη. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος αιμορραγίας αλλά οι έμπειροι χειρουργοί ξέρουν τι να κάνουν.

Προστίθεται ένας καθετήρας ο οποίος παραμένει στο σώμα για 1-2 ημέρες και υπάρχει υλικό για ιστολογική εξέταση.

Η χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται και προτείνεται σε άτομα με:

 • Οξεία επίσχεση ούρων
 • Χρόνια επίσχεση
 • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
 • Λίθιαση στην κύστη
 • Εκκόλπώματα κύστης
 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
 • Υποτροπιάζουσα αιματοουρία

Κύριος στόχος και των δύο είναι η αναίρεση της απόφραξης, η μείωση του μεγέθους του προστάτη στο φυσιολογικό ή η σημείο που δεν ενοχλεί τον ασθενή και αποκατάσταση της ροής των ούρων.

Συμβουλές και θεραπείες για τον προστάτη

Τα νέα είναι καλά για τους περισσότερους ασθενείς αφού τα στατιστικά αναφέρουν ότι ένας στους τρεις ασθενείς θα χρειαστεί μόνο παρακολούθηση και όχι συστηματική θεραπεία για τουλάχιστον πέντε χρόνια από την έναρξη της νόσου. Αυτό βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καθημερινότητά τους.

Ο λογαριασμός μου