Αξιόπιστο Φαρμακείο Αξιόπιστο φαρμακείο για αγορά φαρμάκων
Ελληνικός Αριθμός:
Διεθνές τηλέφωνο:
Ελληνικός Αριθμός:
Διεθνές τηλέφωνο:
Ψώνια: € 0.00
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €180

Ο έρπης γεννητικών οργάνων γυναίκας, στο πέος και τα συμπτώματα στους άνδρες

Όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι είναι πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή τους να κολλήσουν κάποιο αφροδίσιο νόσημα. Ένα από τα πιο γνωστά νοσήματα είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων. Εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και μπορεί να εντοπιστεί ακόμα και γυμνό μάτι. 

Το νόσημα αυτό προέρχεται από έναν ιό, ο οποίος έχει δύο κατηγορίες. Ο ένας είναι ο HSV-2 -herpes simplex virus. Αυτός δεν είναι παρά ο κοινός έρπης που μπορεί να εκδηλωθεί και στο πρόσωπο και πιο συγκεκριμένα στο άνω χείλος. 

Το άλλο είδος έρπη προέρχεται από τον ιό HSV-1 και είναι λιγάκι πιο περίπλοκος τόσο στην αναγνώριση όσο και στην ίαση.

Γενικά για τον έρπη γεννητικών οργάνων

Αυτό που βλέπει η ασθενής με γυμνό μάτι είναι ένα εξάνθημα που έχει τη μορφή φυσαλίδων και καλύπτει την περιοχή του δέρματος και φτάνει έως και τους βλεννογόνους. Στην Ελλάδα, οι μολύνσεις αυτές είναι πολύ συχνές, καθώς πιστεύεται ότι ο έρπης γεννητικών οργάνων στις γυναίκες αφορά τουλάχιστον 1 στις 4 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα ποσοστά είναι μικρότερα στους άνδρες.

Σε γενικές γραμμές, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Αμερική έχουν εκδώσει επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στο γενικό πληθυσμό της χώρας, περίπου 1 στα 5 άτομα έχει εμφανίσει έρπη. Πρόκειται για τεράστια αύξηση σε σχέση με τη δεκαετία του 1970, καθώς παρατηρείται μια άνοδος περίπου 30%. Οι αιτίες για αυτό είναι πολλές και ίσως να έχουν τη ρίζα τους στη σεξουαλική απελευθέρωση των γυναικών και την αύξηση της συχνότητας των επαφών.

Όμως, η ελλιπής ενημέρωση και πρόληψη μέσω της χρήσης προφυλακτικού είναι συνυπεύθυνες, καθώς τα παραπάνω ποσοστά κυμαίνονται στο 50% στους εφήβους.

Εκδήλωση του έρπητα γεννητικών οργάνων γυναίκα

Όπως αναφέρθηκε ήδη, η ασθενής θα παρατηρήσει μικρές φυσαλίδες στην ηβική περιοχή, οι οποίες έχουν μια κόκκινη βάση, όμοια με αυτή που έχουν τα σπυράκια με πύον. Το δέρμα είναι διογκωμένο ενώ ορισμένες φορές μπορεί να υπάρχει κνησμός. Η κλινική κατάσταση αυτή θα αρχίσει σταδιακά να επουλώνεται μετά τις 2 εβδομάδες, όμως δεν είναι ιάσιμη. Αυτό που μπορεί να κάνει ο ιατρός είναι να δώσει κάποια αγωγή για την καταστολή της υπόθεσης. Όμως, κατά διαστήματα θα υπάρξει έξαρση του ιού.

Τα αρχικά σημάδια που μπορεί να δει μια γυναίκα είναι τα εξής:

  • Φουσκάλες με υγρό μέσα στον κόλπο και έξω από αυτόν
  • Πυρετός (μόνο δέκατα)
  • Δυσκολία στην ούρηση
  • Διόγκωση στους λεμφαδένες

Αυτό που θα πρέπει να προσέξει μια γυναίκα είναι ότι συχνά οι υποτροπές εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της περιόδου (έμμηνος ρύση) και για αυτό μπορεί να μην είναι τόσο εμφανή. Χαρακτηριστικό του ιού είναι ότι ο κάθε κύκλος έξαρσής του διαρκεί για περίπου μία εβδομάδα (7-8 ημέρες) και είναι σημαντικό σε αυτό το διάστημα να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές, καθώς μπορεί να μεταδοθεί στον σύντροφο και να μεταδοθεί και σε άλλες περιοχές όπως το χείλος.

Αυτό που ανησυχεί συχνά τους γιατρούς είναι όταν η γυναίκα είναι έγκυος και κολλήσει έρπητα. Τότε, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κολλήσει και το έμβρυο κατά τον τοκετό. Υπάρχει ειδική φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να ακολουθήσει η έγκυος για να εξαλείψει την μεταδοτικότητα. Ακόμη, αν βρίσκεται σε κάποια έξαρση ενώ πλησιάζει η γέννα, τότε συστήνεται η καισαρική τομή για να μην κολλήσει το νεογνό.

Πως θα καταλάβετε τον έρπη στο πέος

Αντίστοιχα συμπτώματα με τις γυναίκες μπορεί να έχουν και οι άνδρες καθώς ο ιός έχει την ίδια κλινική εικόνα. Δηλαδή, υγρό με φυσαλίδες σε όλη τη βάλανο. Τα στατιστικά δείχνουν ότι περίπου το 80% των ανδρών που έχουν εκδηλώσει μία φορά στη ζωή τους έρπη στο πέος, θα έχουν μια αναζωπύρωση στο μέλλον. Το θετικό είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια οι αναζωπυρώσεις αυτές μειώνονται αισθητά και τείνουν να εμφανίζονται μόνο όταν η άμυνα του οργανισμού πέσει ή όταν το άτομο κάνει κάποια κατάχρηση (π.χ. ουσίες, οινόπνευμα, χρόνιο στρες κ.ά).

Παρόλο που δεν είναι μια ανησυχητική νόσος, σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές. Αυτές οι επιπλοκές είναι πιο συχνές στα άτομα που έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι πάσχοντες από AIDS. Έχουν αναφερθεί περιστατικά μηνιγγίτιδας που σχετίζονται με τον έρπη αλλά και νευρολογικές παθήσεις.

Συμπτώματα και ενοχλήσεις στους άνδρες

Τα συμπτώματα στους άνδρες συνήθως δεν είναι τόσο επίπονα όσο στις γυναίκες, απλά οι περισσότεροι γκρινιάζουν για το αισθητικό κομμάτι κυρίως. Καθώς το άτομο θα είναι για πάντα φορέας του ιού, υπάρχουν ορισμένα μέτρα πρόληψης:

  • Η επιτόπια χρήση αλοιφής με κύριο συστατικό την ακυκλοβίρη, την βαλακυκλοβίρη τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
  • Η ενημέρωση τυχόν νέων συντρόφων για την πάθηση.
  • Η χρήση προφυλακτικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν καλύπτει πλήρως τους εραστές, καθώς οι περιοχές στο δέρμα που έχουν τον ιό αλλά δεν κρύβονται από το λάτεξ μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.
  • Καλό πλύσιμο των χεριών και απολύμανση. Έτσι θα αποφύγετε ο ιός να μεταδοθεί σε άλλο σημείο.

Δυστυχώς, έως σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποιο εμβόλιο ή άλλο προληπτικό μέτρο, οπότε δυνητικά όλοι είναι επιρρεπείς στο να αποκτήσουν τον ιό από κάποιον παρτενέρ.

Ο λογαριασμός μου