Αξιόπιστο Φαρμακείο Αξιόπιστο φαρμακείο για αγορά φαρμάκων
Ελληνικός Αριθμός:
Διεθνές τηλέφωνο:
Ελληνικός Αριθμός:
Διεθνές τηλέφωνο:
Ψώνια: € 0.00
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των €180

Η σχέση της βαλανοποσθίτιδας με την βαλανίτιδα πέους και πιθανή θεραπεία

Σίγουρα δεν είναι κάτι για το οποίο θα ακούσετε πολλούς άνδρες να συζητούν μεταξύ τους σε παρέες με τους φίλους τους, είναι όμως μια πάθηση που επηρεάζει την καθημερινότητα πολλών ανδρών και κυρίως την αυτοπεποίθησή τους. Πρόκειται για τη βαλανοποσθίτιδα και είναι μια συχνή φλεγμονή στο ανδρικό μόριο. Όλοι οι άνδρες, ανεξαρτήτου ηλικίας, μπορεί να προσβληθούν από την μόλυνση αυτή, ενώ η στατιστική δείχνει ότι τουλάχιστον 1 στους 20 άνδρες θα εμφανίσει αυτό το πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά όσο είναι σεξουαλικά ενεργός. Όμως, βάσει των συμπτωμάτων τα νεαρά αγόρια και κυρίως τα παιδιά κάτω από τα πέντε έτη αλλά και οι ενήλικες άνδρες χωρίς περιτομή είναι τα κύρια υποκείμενα που προσβάλλονται από την πάθηση αυτή.

Τι ονομάζουν οι γιατροί βαλανοποσθίτιδα

Ένας άλλος όρος που θα ακούσετε συχνά είναι η ακροπίσθια, που σχετίζεται με αυτή τη πάθηση καθώς συνήθως συμβαίνουν ταυτόχρονα. Στην ουσία πρόκειται για πολλές κόκκινες εστίες (κοκκινίλες) σε όλη τη βάλανο. Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από σύντροφο κατά τη συνουσία και αποτέλεσμα κακής υγιεινής ή απροσεξίας.

Το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων έχει προσπαθήσει να ρίξει φως στις αιτίες που προκαλούν την κατάσταση αυτή και μπορούν να συνοψιστούν στους παρακάτω:

 • Κακή υγιεινή της περιοχής και μη συχνή αλλαγή εσωρούχων
 • Μετάδοση κατά τη σεξουαλική επαφή από σύντροφο που νοσεί ή είναι φορέας
 • Συνύπαρξή με κάποιο λοιμώδες νόσημα (χλαμύδια, γονόρροια, έρπητας)
 • Αλλεργίες
 • Ψωρίαση ή άλλη δερματική ασθένεια
 • Έλλειψη περιτομής

Όμως, υπάρχουν και αρκετοί γενετικοί παράγοντες που προδιαθέτουν το άτομο:

 • Διαβήτης (χαρακτηριστικά το 60-70% των διαβητικών θα νοσήσουν)
 • Φίμωση
 • Ασθενείς με επηρεασμένο ανοσοποιητικό σύστημα (φορείς του AIDS, καρκινοπαθείς σε χημειοθεραπείες)
 • Κοντός χαλινός

Πως οι μύκητες πέους μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη

Οι γυναίκες συχνά υποφέρουν από κολπίτιδες, κάτι αρκετό δυσάρεστο και ενοχλητικό. Οι αντίστοιχοι μύκητες όταν βρεθούν στο πέος, το μολύνουν. Ο πιο γνωστός μύκητας (και αυτός που είναι ευκολότερο να αναγνωριστεί με απλές εξετάσεις αίματος) είναι η Candida. Επηρεάζει τη βάλανο και σε συνδυασμό με την φτωχή υγιεινή δεν αφήνει το σμήγμα που φυσιολογικά μαζεύεται στην περιοχή να απομακρυνθεί.

Αλλά, υπάρχουν και άλλες «κρυφές» αιτίας για το φαινόμενο αυτό και μπορεί να κρύβονται παντού γύρω μας. Όλοι γνωρίζουν ότι η περιοχή κοντά στο «κεφάλι» του πέους είναι ευαίσθητη και μόνο η επαφή με συγκεκριμένες ουσίες μπορεί να προκαλέσει ζημιές. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να είναι αλλεργικό σε κάποιο συστατικό ενός σαπουνιού ή σε ένα μαλακτικό. Ακόμη, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει παρατηρηθεί ότι το λιπαντικό (είτε μόνο του είτε ως μέρος των προφυλακτικών) μπορεί να ερεθίσει το δέρμα της περιοχής.

Συστατικά σε αλοιφές για τη βαλανίτιδα

Η διάγνωση της νόσου είναι αρκετά απλή και σε πολλές περιπτώσεις αρκεί ο γιατρός να δει το πέος για να καταλάβει τι συμβαίνει. Η θεραπεία δεν είναι καθόλου επώδυνη και συχνά χρειάζεται μόνο μια αλοιφή για τη βαλανίτιδα. Οι αλοιφές που προτείνουν οι περισσότεροι γιατροί περιέχουν ένα μικρό ποσοστό κορτιζόνης και αντιβιοτικά καθώς επαρκούν και με το παραπάνω για την κάλυψη της νόσου. Αν οι αλοιφές δεν είναι αποτελεσματικές, ο γιατρός προχωρά στη χορήγηση από του στόματος χαπιών που είναι πιο ισχυρά.

Ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί κάποια άλλη νόσος που συνυπάρχει (όπως κάποιο άλλο μικρόβιο). Τότε δίνονται κορτικοστεροειδή καθώς είναι πιο ισχυρά.

Όπως τονίζουν έντονα οι γιατροί, η θεραπεία της βαλανίτιδας πέους πρέπει να αφορά και τους δύο σεξουαλικά ενεργούς συντρόφους και όχι μόνο τον έναν. Καθώς αν γιατρευτεί ο ένας αλλά όχι ο άλλος, υπάρχει ο κίνδυνος να ξανά-κολλήσει τον σύντροφο που δεν έχει θεραπευτεί και να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο θα είναι δύσκολο να απαλαγείτε.

Επαρκής θεραπεία και αντιμετώπιση για τη βαλανίτιδα πέους

Ο κατάλληλος ιατρός για να διαγνώσει τη βαλανίτιδα είναι ο ανδρικός ουρολόγος. Τα πιο βασικά συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Κνησμός
 • Ερυθρότητα (γνωστές ως κοκκινίλες)
 • Οίδημα

Για την καλύτερη ανίχνευση της νόσου είναι πιθανό ο γιατρός να ζητήσει πλήρεις μικροβιολογικές εξετάσεις αίματος. Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό να αποκλείσει τη συσχέτιση με αυτοάνοσα ή άλλα νοσήματα. Για ακόμη πιο ακριβή αποτελέσματα, ο θεράπων μπορεί να συλλέξει δείγμα και να ζητήσει καλλιέργεια. Με αυτόν τον τρόπο θα αναγνωριστεί ακριβώς το ένοχο μικρόβιο.

Πέρα από την φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο ουρολόγος, υπάρχει μια πιο δραστική κίνηση και είναι η χειρουργική. Πιο συγκεκριμένα γίνεται περιτομή (ειδικά αν συντρέχει δακτύλιος ή βραχύς χαλινός). Μετά την επέμβαση είναι πιο εύκολος ο καθαρισμός της περιοχής.

Μέτρα αποφυγής βαλανίτιδας αντί της θεραπείας

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα λέει ο λαός θέλοντας να υποδηλώσει ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας. Για να μην χρειαστείτε τη θεραπεία της βαλανίτιδας πρέπει να:

 • Να πλένεστε τακτικά με ήπιο σαπούνι και να σκουπίζεστε καλά για να μην μένει νερό
 • Να απολυμαίνετε τα χέρια σας μετά τη χρήση της τουαλέτας
 • Να αποφεύγετε τα βαριά αντισηπτικά και να προτιμάται κάποιο με ήπιο Ph που δεν κάνει κακό στην χλωρίδα της περιοχής
 • Χρήση του σωστού προφυλακτικού (μάρκα, μέγεθος), ιδιαίτερα αν έχετε διαπιστώσει αλλεργία σε κάποιο συστατικό ή κάποια μάρκα.
Ο λογαριασμός μου