Αξιόπιστο Φαρμακείο Αξιόπιστο φαρμακείο για αγορά φαρμάκων
Ελληνικός Αριθμός:
Διεθνές τηλέφωνο:
Ελληνικός Αριθμός:
Διεθνές τηλέφωνο:
Ψώνια: € 0.00
Γρήγορη παράδοση Για όλες τις παραγγελίες στην ΕΕ

Χλαμύδια στη γυναίκα και στους άνδρες: Συμπτώματα και φάρμακα για θεραπεία

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα επηρεάζουν την καθημερινότητα και τη ζωή και των δύο φύλων και αν δεν θεραπευτούν εγκαίρως μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμες βλάβες. Πρόκειται για το πιο συχνά μεταδιδόμενο νόσημα παγκοσμίως και υπάρχουν δύο είδη. Τα Chlamydia trachomatis και τα Chlamydophila. Ανήκουν στην ομάδα των βακτηρίων και αναπτύσσονται ενδοκυττάρια. 

Πιο επιρρεπείς στην νόσο αυτή είναι τα άτομα νεότερης ηλικίας. Συχνότερα απαντώνται στα γεννητικά όργανα, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς μπορεί να βρεθούν στο φάρυγγα, το στόμα, τον τράχηλο, την ουρήθρα, τις σάλπιγγες, την επιδιδυμίδα αλλά και τα μάτια (η γνώστη και συχνή επιπεφυκίτιδα) 

Περίπου το 80% των γυναικών δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα όταν κολλήσουν τη λοίμωξη. Το ποσοστό αυτό στους άνδρες ανέρχεται στο 50%.

Ποια είναι τα συμπτώματα στα χλαμύδια

Τα χλαμύδια trachomatis είναι η πιο συχνή βακτηριακή νόσος και το άτομο μπορεί να προσβληθεί μέσω του απροστάτευτου σεξ. Η νόσος χλαμύδια έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηρή λόγω της μη εμφάνισης συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στις γυναίκες τα συμπτώματα αρχίζουν με βλεννοπυώδεις κολπικές εκκρίσεις που πολλές φορές έχουν άσχημη οσμή. Μπορεί να προκληθεί ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας, δηλαδή κηλίδες αίματος ή ακόμα και μεγαλύτερη ποσότητα στο μέσο του έμμηνου κύκλου. Άλλες ενδείξεις είναι:

 • πόνος συνοδευόμενος από αίμα μετά ή και κατά τη διάρκεια της επαφής (δυσπαρεύνια)
 • κοιλιακός πόνος
 • πυρετός (δέκατα)
 • πόνος στην ούρηση στην τουαλέτα
 • συχνοουρία
 • τοπικές ερυθρότητα (κοκκινίλες)
 • κνησμός στο αιδοίο και τον κόλπο

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παραπέμψουν στην ουρολοίμωξη, αλλά μέσα από αιματολογικές εξετάσεις, η γυναικολόγος μπορεί να αποφανθεί για την ασθένεια και το σωστό φάρμακο για τα χλαμύδια.

Ιδιαίτερα συμπτώματα χλαμυδίων στους άνδρες

Τα πράγματα είναι λιγάκι πιο απλά για τους άνδρες, καθώς μόνο το 50% αυτών που εκδηλώνουν συμπτώματα. Η πιο κοινή εκδήλωση της νόσου είναι η ουρηθρίτιδα (μία λοίμωξη στην ουρήθρα). Αυτή εκδηλώνεται ως εξής:

 • Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
 • Περίεργες/ασυνήθιστες εκκρίσεις από το πέος
 • Μαλακοί όρχεις
 • Οίδημα όρχεων
 • Πυρετός

Αν δεν ληφθεί σύντομα θεραπεία για τα χλαμύδια, τότε το βακτήριο εξαπλώνεται στους όρχεις προκαλώντας επιδιδυμίτιδα που αν μείνει αθεράπευτη σε ακραίες φάσεις προκαλεί στειρότητα.

Ακόμη, ενδέχεται να προκαλέσει προστατίτιδα.

Κατάλληλη θεραπεία για χλαμύδια

Η αντιμετώπιση θεωρείται ρουτίνα, αρκεί να ληφθούν τα σωστά φάρμακα νωρίς. Συνταγογραφούνται βακτηριοστατικά αντιβιοτικά: μακρολίδες ή τετρακυκλίνες τα οποία συνήθως λαμβάνονται για διάστημα μίας εβδομάδας. Μια άλλη μέθοδος αντιμετώπισης είναι με μια εφάπαξ δόση χαπιών τα οποία περιλαμβάνουν αζιθρομυκίνη και δοξυκυκλίνη. Είναι τυπικές ουσίες που βρίσκονται συχνά σε αντιβιοτικά χάπια και δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας.

Κατά κανόνα θα πρέπει η αγωγή να ληφθεί και από τους δύο συντρόφους, διαφορετικά ο ένας θα κολλήσει ξανά τον άλλον στο μέλλον.

Η μετάδοση των χλαμυδίων στα δύο φύλα

Τα συμπτώματα στα χλαμύδια είναι πιο ορατά στους άνδρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε κάθε σεξουαλική επαφή του άνδρα υπάρχουν 25% πιθανότητες για μετάδοση χλαμυδίων. Τα στατιστικά στοιχεία δυστυχώς δεν είναι με το μέρος των νεαρών ατόμων, καθώς έχει παρατηρηθεί αύξηση της νόσου από 10% έως 30% τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της χειραφέτησης και της σεξουαλικής απελευθέρωσης. Έτσι, οι νέοι θεωρούν σημαντική μόνο την αντισύλληψη και αμελούν την προστασία από τα ΣΜΝ. Πιο συγκεκριμένα, στην Αγγλία, πιστεύεται ότι το 10% του πληθυσμού των ανδρών πάσχει από χλαμύδια σε κάθε δεδομένη στιγμή, χωρίς μάλιστα να λαμβάνει θεραπεία.

Εκδήλωση χλαμυδίων στη γυναίκα

Η αρχική εκδήλωση χλαμυδίων στη γυναίκα είναι μέσω της τραχηλίτιδας η οποία αν δεν γίνει σύντομα αντιληπτή και δεν θεραπευτεί πλήρως μπορεί να μεταβεί στις σάλπιγγες και τα άλλα γεννητικά όργανα. Όμως αυτές δεν είναι οι μόνες περιοχές που επηρεάζονται, καθώς μπορεί να προκληθεί:

 • Χρόνια φλεγμονώδης νόσος της πυέλου με οξεία μορφή
 • Οξεία ενδομητρίτιδα
 • Έκτοπη κύηση (έως και 40% των εκτόπων κυήσεων οφείλονται στα μη θεραπευμένα χλαμύδια)
 • Πρόωρο τοκετό
 • Χαμηλό βάρος νεογνού ή μειωμένη ανάπτυξη όσο αυτό βρίσκεται στη μήτρα
 • Υπογονιμότητα για την υπόλοιπη ζωή

Μια τακτική εξέταση ρουτίνας είναι το τεστ Παπανικολάου που σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο όμως δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσει την πάθηση αυτή, αφού δεν είναι ορατά στο μικροσκόπιο.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική, στις ομάδες υψηλού κινδύνου προσφέρεται δωρεάν το τεστ για την ανίχνευσή τους.

Πληροφορίες για τα φάρμακα για τα χλαμύδια

Παρότι η αγωγή είναι ήπια, συνιστάται σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες να πάρουν αμοξικιλλίνη ή ερυθρομυκίνη, καθώς δεν ενέχουν κίνδυνο για το μωρό.

Ακόμη, η εκάστοτε θεραπεία θα πρέπει να συνοδεύεται από αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα για τουλάχιστον επτά ημέρες.

Προκειμένου ένα σεξουαλικά ενεργό άτομο να μειώσει τις πιθανότητες να νοσήσει από χλαμύδια μπορεί να ακολουθήσει τα παρακάτω:

 • Να χρησιμοποιεί απαραιτήτων προφυλακτικό σε κάθε συνεύρεση είτε είναι κολπική είτε πρωκτική (ακόμα και στοματική). Αυτό μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος έως και 65% σε άνδρες αλλά και γυναίκες κάθε ηλικίας.
 • Να εμπλακεί σε μια μονογαμική σχέση όπου και οι δύο σύντροφοι έχουν ελεγχθεί και είναι αρνητικοί στη νόσο.
Ο λογαριασμός μου